vachtverzorging

 

Hoofd :

 

Dode haren aan en op het hoofd worden uitgeplukt met behoud van het garnituur. te overvloedige haren oven de neusrug kan men iets uitplukken.Evenals te lange uitstekende haren tussen de ogen.Uiteraard blijven de ruwe harde wenkbrauwen boven de ogen zitten , maar ook hier abnormale zachte haren voorzichtig uitplukken.

 

Rug:

 

Volgensde standaardmoet de vacht van de Spinone dik , iets ruw ,enigszins draadharig en goed aangesloten zijn aan het lichaam.

Om een ruwe vacht te behouden en/of te verkrijgen wordt het haar wanneer het goed rijp is (meestal twee keer per jaar) uitgeplukt.

bedenk echter dat mocht de hond naar de show gaan hij een vachtlengte van ongeveer 4 to 6 cm op de rug moet hebben.

 

Oren:

 

Wanneer de soms lichtgekleurde haren op de oren worden uitgeplukt zal de kleur zich vaak verdiepen.In de standaard staat dat de beharing op de oren dik en kort moet zijn met iets langer vlassig , dikker haar aan de oorranden.dat houdt dus in de we nooit vlak voor een show de oorpunten kort moeten plukken.De oren worden laag tegen het hoofd gedragen , de haren bij de ooraanzet worden dus goed weggeplukt.

Spinone hebben vaak veel en zacht haar in de gehoorgang.Deze worden natuurlijk uitgeplukt.

 

Voorborst en borst :

 

De hals wordt tot aan het borstbeen weggeplukt, onder het borstbeen en onder de borst worden extreem lange haren uitgeplukt. De overgang van kort naar iets langer dient vloeiend te verlopen.

 

Voeten :

 

Let er goed op dat volgens de standaard de voorvoeteen compact en rond moeten zijn, doch de achtervoeten iets ovaal.

Het haar en eventueel de klitten onder de voetzolen worden verwijderd en de overtollige uitstekende haren een de voeten uitgeplukt,indien dit moeilijk gaat kan hier de effileerschaar voor gebruikt worden.

 

Staart :

 

De staart wordt het haar uitgeplukt, waarbij zeker geen uitstekende haren onder staart mogen blijven zitten.Omdat de Spinone een dikke staartaanzet behoort te hebben ken men het aar op deze plek indien nodig iets dikker laten.

 

Staartspiegel :

 

Onder de staart wordt het haarweggeplukt.

 

Benen :

 

De benen en de dijen worden uitgeplukt, aan de achterkant van het voorbeen laat men iets borstelig haar zitten, zonder echter een franje te vormen. Omdat het dijbeen breed behoort te zijn kan men eventueel aan de voorzijde van het achterbeen tot aan de knie wat ruw haren laten staan.

 

Gebruik nooit geen schaar om de vacht te trimmen, alleen om de onderkant van de voetzolen te doen.